TYDZIEŃ WOLONTARIATU

6 grudnia 2010r. z inicjatywy Stowarzyszenia „TRÓJKA” w Szkole Podstawowej Nr3 rozpoczęły się działania mające na celu propagowanie idei wolontariatu wśród społeczności szkolnej.

„Co to jest wolontariat i czy Mikołaj jest wolontariuszem?” to pierwsze zajęcia tej akcji. Rozmowę z dziećmi na podany temat  prowadziła Elżbieta Wołosewicz – Tabaka, nauczyciel – wolontariusz, członek Stowarzyszenia „TRÓJKA”. Zajęcia odbyły się w świetlicy szkolnej. Dzieci jeszcze przed ich rozpoczęciem bardzo zainteresowały się plakietką prowadzącej z napisem wolontariusz, odczytując ją pytały, co oznacza to słowo. Po uważnym wysłuchaniu definicji i zapoznaniu z zakresem pracy wolontariuszy, podawały przykłady swojej pomocy innym, a także pomocy znanych wolontariuszy np. Jerzy Owsiak i Orkiestra Świątecznej Pomocy, oraz akcji pomocy innym: zbiórka żywności, ubrań, pieniędzy na chore dzieci. Na pytanie czy Mikołaj też jest wolontariuszem? -  mieli podzielone zdanie, ale po burzliwej rozmowie zgodnie stwierdzili, że tak, bo rozdaje dzieciom i dorosłym prezenty po to, aby wszyscy czuli się szczęśliwi.

Spotkanie z Mikołajem, jak co roku, sprawiło dzieciom wiele szczęścia. Przyjęły długo oczekiwanego gościa z radością popisując się przed nim swoimi umiejętnościami wokalnymi i recytatorskimi. Śpiewały piosenki i mówiły wiersze, zadawały również pytania Mikołajowi: czym przyjechał, czemu nie wszedł kominem i czy dla wszystkich dzieci ma prezenty. W momencie, gdy ciekawość dzieci została zaspokojona Mikołaj zaczął rozdawać prezenty. Dzieci otrzymały gry planszowe do zabawy w świetlicy oraz paczki, w których znalazły: słodycze, śnieżną kulę z aniołkiem i pluszową maskotkę. Mikołajkowe paczki zostały zakupione z dobrowolnych funduszy rodziców, a przygotowała je w wolontariacie, nauczycielka świetlicy Anida Styraniec – Łapa, zaś w rolę Mikołaja wcielił się nauczyciel - wolontariusz Mateusz Brzozowski.

Wszyscy chętni pomóc potrzebującym dzieciom wzięli udział w warsztatach plastycznych dla nauczycieli zorganizowanych przez Stowarzyszenie „TRÓJKA”. Zgromadzeni wykorzystując farby, reliefy i brokaty własnoręcznie pomalowali bombki, w celu ich sprzedaży na Bożonarodzeniowym Kiermaszu Świątecznym wraz z innymi ozdobami i piernikami świątecznymi zrobionymi przez uczniów, nauczycieli i rodziców. Dzieci będą mogły zakupić bombkę wykonaną przez swojego ulubionego nauczyciela lub przez siebie. Dochód ze sprzedaży będzie przeznaczony na cele statutowe stowarzyszenia „TRÓJKA” i zakup pomocy dydaktycznych do świetlicy.

07.12.2010

Mikołajkowa Międzyszkolna Spartakiada Świetlicowa w tym roku zorganizowana została przez Świetlicę SP 3 przy współpracy Stowarzyszenia „TRÓJKA” i pomocy wolontariuszy z PCK i Fundacji PRYMUS reprezentowanej przez pana Tomasza Statkowskiego.

Rozgrywki sportowe prowadziły Anida Styraniec - Łapa i Dagmara Kowalska.  Do rywalizacji zaproszone zostały dzieci ze świetlic szkół podstawowych nr 1, 2, 7, 15, 22, 25. Ostatecznie w wyścigach sportowych wzięły udział trzy szkoły SP1, SP3 i SP22. Odbyło się 6 konkurencji, w każdej można było zdobyć 3 punkty, za wszystkie maksymalnie 18. Regulamin dopuszczał doliczenie lub zabranie punktów np. za sportową postawę lub jej brak.

Spartakiadę wygrała SP 22, II miejsce zajęła SP1, III – SP3

Dzieci zostały nagrodzone dyplomami, sprzętem sportowym i słodyczami.

Po spartakiadzie wszyscy zaproszeni zostali do zabawy fantowej, w której każdy coś wygrał: Paluszaka, grę planszową lub puzzle.

W trakcie spartakiady ochotniczki z Olsztyńskiego Centrum Wolontariatu PCK zaprezentowały uczestnikom rozgrywek sportowych – zawodnikom i widzom, pokaz pierwszej pomocy. Wykorzystały w tym celu profesjonalny sprzęt, jakim był Fantom i torba sanitariusza. Pokaz rozpoczął się od przeszkolenia jak się zachować w sytuacji, gdy spotkamy nieprzytomnego człowieka, następnie jak opatrzyć otarcia i rany krwawiące. Oczywiście chętne dzieci, same mogły pod profesjonalnym okiem ratowniczek doświadczyć ćwiczeń praktycznych.

08.12.2010

„Tydzień wolontariatu” i „Podaj dalej” to filmy promujące wolontariat, które zostały zaprezentowane dzieciom w klasach na zajęciach lekcyjnych i w świetlicy szkolnej, ich projekcja zakończyła się rozmową na temat udzielania pomocy innym.

W godzinach popołudniowych, w czasie trwania zebrań z rodzicami został otwarty Kiermasz Bożonarodzeniowy, podczas którego rodzice mogli zakupić ozdoby, pierniki i kartki świąteczne. Wszystko wykonane własnoręcznie przez ochotników wolontariuszy z myślą o potrzebujących dzieciach i niesieniu im radości.

Kiermasz trwał do 21 grudnia, a sprzedawcami na nim będą mali szkolni wolontariusze.

09.12.2010

W czwartek odbył się świetlicowy konkurs plastyczny „Jak chciałbym pomóc innym?”. Dzieci wykorzystując dowolną, wybraną przez siebie technikę plastyczną mogły przedstawić propozycje niesienia pomocy innym. Okazało się, że wszyscy wiedzą jak można pomóc potrzebującym, i jak dużo radości sprawia pomaganie i dlatego wszyscy wygrali ten konkurs, a nagrodą był słodki poczęstunek.

„Gentelmani od małego – lekcja dobrych manier” – zajęcia w oparciu o bajkę terapeutyczną „W Krainie smoków – Jestem Królem moich pazurów” oraz „Balladę o uprzejmym rycerzu” Wiery Badalskiej miały na celu rozwinięcie wrażliwości dzieci na potrzeby drugiego człowieka i kształtowanie kultury osobistej, jako ważnego czynnika pozytywnych relacji międzyludzkich. Poprzez realizację tego zajęcia włączyliśmy się w Kampanię 16 Dni Akcji Przeciwko Przemocy ze Względu na Płeć.

Po południu rodzice uczniów klasy Ib. z wychowawcą Magdaleną Przybylską wykonali Świeczniki – Anioły, które przekazali na kiermasz świąteczny.

10.12.2010

Ostatni dzień Tygodnia Wolontariatu zakończył się powołaniem Szkolnego Klubu Wolontariusza. Dzieci z pomocą koordynatorów wolontariatu z PCK spisały prawa i obowiązki członków klubu oraz chętne dzieci, zapisały się na listę kandydatów na wolontariuszy.

Powstał również, w pracy zespołowej, plakat promujący wolontariat.

Zaplanowane działania, realizowane były na terenie całej szkoły, głównie jednak w świetlicy szkolnej przez wolontariuszy: nauczycieli, uczniów, członków stowarzyszenia TRÓJKA, a także wolontariuszy z Olsztyńskiego Centrum Wolontariatu PCK. Do tych działań przyłączył się również Samorząd Uczniowski, który w trakcie tygodnia zorganizował zbiórkę karmy i koców dla zwierząt z Olsztyńskiego Schroniska dla Zwierząt. Zebrane rzeczy zostały przekazane w sobotę 11.12.2010r. potrzebującym czworonogom.

W ciągu tygodnia w szkole unosił się również zapach pieczonych pierników, które przygotowywali wszyscy chętni.

Wszystkim wolontariuszom i ludziom dobrej woli bardzo dziękujemy za włączenie się do akcji promowania wolontariatu i zachęcamy do czerpania radości z niesienia pomocy innym.

Koordynatorzy akcji:

Ela Wołosewicz – Tabaka