PODSUMOWANIE

2011-05-30 18:15

DZIEJE WARMII I MAZUR W OCZACH DZIECI

PODSUMOWANIE PROJEKTU

STOWARZYSZENIE „TRÓJKA” w Olsztynie zakończyło realizację projektu DZIEJE WARMII I MAZUR W OCZACH DZIECI, Programu Banku Dziecięcych Uśmiechów  bdu.bzwbk.pl/13878- Fundacji BZ WBK. W maju, 12 uczniów SP3 w Olsztynie, pochodzących z rodzin dysfunkcyjnych, poprzez warsztaty historyczne, geograficzne i fotograficzne oraz wycieczkę edukacyjną na pola Grunwaldu i do Skansenu w Olsztynku poznały historię, położenie geograficzne oraz zwyczaje dawnych mieszkańców Warmii i Mazur. To co widziały i czego się nauczyły, samodzielnie udokumentowały fotografią i opisem.

Dnia 26.05.2011 r. odbyły się warsztaty podsumowujące projekt „Dzieje Warmii i Mazur w oczach dzieci”. Celem spotkania było omówienie zrealizowanych działań projektu oraz podziękowanie i wręczenie drobnych upominków wszystkim uczestnikom warsztatów.

Spotkanie rozpoczęto od multimedialnej projekcji zdjęć wykonanych podczas całego projektu. Uczniowie w radosnej i życzliwej atmosferze wspominali najciekawsze momenty oraz dzielili się swoimi wrażeniami i emocjami, jakie towarzyszyły im podczas wszystkich warsztatów.

Kolejnym etapem spotkania było stworzenie pamiątkowego albumu fotograficznego przedstawiającego zarys dziejów Warmii i Mazur. Uczniowie wykazali się dużym zaangażowaniem i kreatywnością. Z chęcią i zapałem wklejali zdjęcia oraz umieszczali wymyślne podpisy pod fotografiami.

Ważnym zadaniem było również wspólne napisanie podziękowania dla Banku Dziecięcych Uśmiechów za możliwość uczestnictwa w projekcie.

Na zakończenie uczniowie otrzymali drobne upominki oraz dyplom za udział w projekcie „Dzieje Warmii i Mazur w oczach dzieci”.