Opis projektu

2011-05-13 21:03

DZIEJE WARMII I MAZUR W OCZACH DZIECI

STOWARZYSZENIIE „TRÓJKA” w Olsztynie przystąpiło do realizacji projektu Programu Bank Dziecięcych Uśmiechów  https://bdu.bzwbk.pl/  - Fundacji BZ WBF

W maju 2011 na terenie Szkoły Podstawowej Nr3 w Olsztynie realizowany będzie projekt DZIEJE WARMII I MAZUR W OCZACH DZIECI, którego autorami i realizatorami są członkowie STOWARZYSZENIA ”TRÓJKA”Głównym celem tego projektu jest wyrównanie szans edukacyjnych dzieci pochodzących szczególnie z rodzin wielodzietnych, bezrobotnych lub dysfunkcyjnych, kształtowanie pozytywnych wzorców zachowań poprzez uświadamianie uczniom roli aktywnego wypoczynku oraz zainteresowanie dzieci historią i ukształtowaniem naszego regionu

Projekt skupia się na zagadnieniach samoidentyfikacji najmłodszych mieszkańców Warmii poprzez określenie własnej tożsamości i przynależności. W trakcie jego realizacji dzieci zapoznają się z bogatą historią regionu, z którego się wywodzą, nauczą się i pogłębią zasady patriotyzmu i przynależności państwowej, zapoznają się ze światem roślin i zwierząt występującym na terenie Powiatu Olsztyńskiego.

Odbiorcami projektu  jest 12 uczniów ze Szkoły Podstawowej Nr 3 W Olsztynie i są to zarówno dziewczęta jak i chłopcy, którzy ze względu na trudne warunki finansowe rodziców nie są w stanie uczestniczyć w tego typu zajęciach i rozwijać swoje zainteresowania.

Projekt będzie realizowany poprzez  warsztaty historyczne, geograficzne i fotograficzne oraz wycieczkę edukacyjną na pola Grunwaldu połączone z zwiedzaniem muzeum Bitwy Grunwaldzkiej i do Skansenu w Olsztynku.

Do najważniejszych korzyści z projektu możemy zaliczyć wartościowe wykorzystanie wolnego czasu przez dzieci, możliwość rozwijania swoich zainteresowań, aktywność twórczą, odkrywania własnych pasji i talentów, poznania  szczególnie cennych elementów krajobrazu przyrodniczego Warmii i Mazur oraz dziedzictwa kulturowego oraz uświadomienie ogromnych  walorów turystycznych tego obszaru.